I know it's an illusion but I like the idea...

ponedeljek, 10. marec 2008

Ližnjan 4., 5. in 6. marec a.k.a. The Hardcorest Burja

Pričakoval sem, da bom z začetkom marca začel služiti denar za poletno surferijo, pa se je obrnilo drugače. Dela nisem dobil, zato sem preskočil služenje in skočil kar na srfanje.

Napoved vetra za Ližnjan med 17 in 24 m/s (60 do 90 km/h).

Napovedovala se je močna burja in z Dominikom sva se odločila, da odpotujeva proti Ližnjanu.
To je bilo moje prvo pravo zimsko srfanje, zato sem si moral nabaviti še kapuco in rokavice.
Na poti proti morju naju je spremljala močna burja, začel pa je naletavati tudi sneg. Ob avtocesti ga je zapadlo že par centimetrov. Ne ravno običajno vreme za morske športe. Vsaj pred nekaj časa sem razmišljal tako. No, in tudi po tej ekspediciji razmišljam podobno:P

Ob prihodu v Ližnjan sta bila na vodi že dva surferja, ki sta vozila na polno. Mraz je bil sprejemljiv, dežja ni bilo, sem pa videl par snežink. Malo sem še razmišljal katero jadro naj vzamem, ko je Dominik že stopal v vodo s 4.2. Sestavil sem 4.0, se oblekel v neopren in odpravil v morje.
Na suhem veter ni zgledal ravno premočan za 4.0, zato jadra nisem zategnil preveč močno. V vodi se je izkazalo, da burja dela na polno in je vetra še kako zadosti za to kvadraturo.
Spet se je izkazalo, da moje realno znanje ni primerljivo s tistim kakršnega si rad predstavljam, da ga imam. Je pa res, da sem prvič vozil v čevljih, s kapuco na glavi in rokavicah. Žgalo je tako, da sem se ves čas vozil s skoraj popolnoma odprtim jadrom, ko pa sem se odpel iz trapeza, da bi šel v obrat ali skočil pa mi je parkrat jadro kar iztrgalo iz rok. Enostavno nisem imel moči, da bi ga držal.
Po kakšni uri in pol matranja, ko sem bil za vsak odpeljan jibe tako vesel, da mi je skoraj prihajalo, sem postal resnično utrujen in sem se ukvarjal samo še z vodnimi štarti.
Šel sem iz vode in zaključil surfanje za tisti dan.
Dominik pa je še vedno na polno obračal front loope (salte) in poskušal switch move.
Počasi se je spustilo sonce in oba crknjena sva šla po parih pivih spat ob 7 zvečer. (Goldhorn (laško) made us sleepy:)

Naslednji dan zjutraj je žgalo še malo bolj in spet sem šel v boj. Najprej sem poskusil brez rokavic, vendar mi je po eni špuri postalo jasno, da naslednje brez rokavic ne bi odpeljal.
Šlo mi je veliko bolje kot prejšnji dan in sem na trenutke resnično užival. Tudi, ko sem povozil malce večji kos lesa, me ni motilo.
Kmalu zatem pa je bilo užitka konec. Pri delanju vodnega štarta se deska ni in ni hotela obrniti tako kot sem želel, pa če sem se še tako trudil. Nekaj časa je trajalo preden sem opazil, da se deska obnaša podobno kot se je na Karpatosu, ko sem se iz čistega veselja podal na vodo brez smernika. Segel sem pod dilo, kjer bi moral biti smernik, vendar ga ni bilo več.
Da bi se rešil, sem moral priti na drugo stran zaliva (okej hvala bogu sem bil v zalivu, in je veter pihal proti obali).
Poskusil sem se peljati brez smernika in ni šlo. poskusil sem se peljati s trapezom zapetim za zadnjo zanko, vendar brez trapeza v tako močnem vetru nisem mogel držati jadra. Tako mi je ostalo edino body draganje čez cel zaliv. Sedaj vem kako se počutijo kajterji:p.
Po vlečenju za jadrom me je končno naplavilo na skale ob obali. Prebijanje čez čeri mi ni šlo ravno preveč dobro, dokler ni pritekel Dominik in mi pomagal odnesti desko iz vode. Vseeno je ta ni odnesla brez posledic.



Video. Tokrat sem bil samo kamerman.
Pri zadnjem triku na videu je šel bobnič.

Tako je bil sredin davek smernik (ki mi ga je posodil Dominik), počena deska, Dominiku je med izvajanjem shake uspelo počiti bobnič, na koncu pa se je v avtu izpraznil še akumulator.
Kljub vsemu sva se odločila, da počakava v Ližnjanu in poskušava odsrfati še naslednji dan, vendar je v četrtek zjutraj Dominika preveč bolelo uho (takrat še ni bil prepričan, da je bobnič zares počen), zato sva se odpravila proti domu.

8 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Fak, tole zgleda pa noro ... tip stura!

JaJZi pravi ...

Model obvlada ja

Mr. Webso pravi ...

Yo!Sem mal pogledoval za Karpatosom in, glej ga zlomka, najdem tvoj blog.Stari zakon! Fajn informacije. Se namreč poleti odpravljamo tja. Nekateri s ciljem air jibe ip., jaz pa po suvereno glisiranje v zankah in po vodni štart ;)

Dober se mej...se beremo. LP!

JaJZi pravi ...

Ful dobr da si si lahko pomagu z mojim blogom.
Karpatos je drugač res zakon za učenje, ker je voda nizka in te v laguni nima kam odpihnt, piha res praktično vsak dan pa še folk je kul pa, pa žuri pa...
Ja no zato grem pa letos spet.
Aja pa nujno rabš jadro okol 4.0 če ne boš rentu.

Mr. Webso pravi ...

hvala za informacije J.
se vidmo dol...julija prihaja ekipa iz Celja ;)

JaJZi pravi ...

Se vidmo pol julija. če ne že prej na kakšnem spotu.

Anonimni pravi ...

a bos ti letos spet bushman? ;)

JaJZi pravi ...

Verjetn bom spet bušman ja. Sam skor zihr ne tok cajta.